Finance v družini

Finance v družini

Kako poskrbeti za finance v družini?

Če kaj, potem v partnerskem odnosu ne smemo zanemariti financ. Finance v družini so izjemno pomembne, saj pomenijo določeno stopnjo mirnosti in povečujejo zaupanje. A kako se jih lotiti, da ne bi postale vir težav in morda celo razhoda para?

V prvem koraku se morata partnerja pogovoriti kako bosta z denarjem ravnala. Znano je, da nekateri zagovarjajo tezo za finance v družini, da je potrebno vse finance pospraviti v isti predal in potem jemati iz njega. Spet drugi prisegajo na ločene finance po načelu “moje – tvoje”.

In kaj je bolje? Vsekakor je najbolje, da se partnerja pomenita o vsem in sta pri tem nadvse odkrita. To pomeni, da si zaupata, povesta koliko zaslužita in s tem v mislih tudi načrtujeta tekoči mesec in vse stroške, ki jih prinaša skupno bivanje. Tu je še skrb za otroka, pa tudi trenutki, ko nekdo od njiju pač ne zmore. Takrat je vsekakor potrebno priskočiti na pomoč.

Uredite finance v družini

Če želite urediti finance v družini, boste najprej potrebovali sštevek vseh stroškov. Potem se boste s partnerjem pomenili o njegovih pričakovanjih in sestavili finančno sliko, ki bo vzdržna za oba, oziroma za celotno družino.

Finance v družini niso le denar za v trgovino. Tu do položnice, stroški, hrana, skrb za otroka, šolanje, marsikaj. Če s svojim partnerjem niste pripravljeni na deljenje financ 50: 50 potem morate to povedati, sicer vas v kratkem čakajo težki dnevi. Vsekakor pa si morata stati ob strani in pomagati drug drugemu.

Opcija, ko se ves denar steka na en račun ali v isti predal, ni vedno najboljša. Nekdo zasluži več, drugi manj, trošita pa oba enako. Recept za težave, kajti vedno pride do kakšnega prepira okoli denarja in navadno je prav to razlog za velike težave v partnerskem odnosu. Ugotovita kakšen je tisti model, ki bo ustrezal obema in se ga tudi držita. Vsekakor pa gre za skupno življeje in rek “kar je moje, je tvoje”.

Finance v družini so ključnega pomena

Ko govorimo o skupnem življenju, nakupu avtomobila ali gradnji, postane jasno, da so finance v družini ključnega pomena za uravnotežen odnos in lepo skupno življenje. Zavist ni nikoli dobra popotnica, zato partner z nižjimi dohodki nikoli ne sme biti zavisten, ker drugi zasluži več.

Prav tako pa je pomembno, da se “močnejši” od njiju zaveda, da je prav on tisti, ki lahko pomaga uravnovestiti družinski proračun in partnerja razbremeniti velikega stresa. Ko omenimo finance v družini, je potrebno reči tudi kako zelo pomembno je načrtovati potrošnjo skupnega denarja.

Oba imata določene potrebe, ki se nekoliko razlikujejo, a to še ne sme biti razlog za prepir in težave. Bistveno je, da sta drug z drugim odkrita in se vedno pošteno pogovorita, pa čeprav je kdo od njiju naredil napako. Odkrit pogovor je vedno najboljše zdravilo proti tovrstnim težavam. Bodita previdna pri potrošnji in skušajta kaj malega tudi prihraniti za čase, ko vama morda ne bo šlo najbolje.

Tagovi:

Više članaka

Finančno poslovanje

Finančno poslovanje

Ko omenjamo finančno poslovanje, moramo zadevo najprej razčleniti. Čeprav se morda komu zdi, da gre pri tem zgolj za poslovanje, ki se tiče posla, oziroma podjetja, pa je zadeva precej bolj kompleksna

Se kredit splača

Se kredit splača

Človek se v življenju znajde v različnih situacijah in nemalokrat so te takšne, da od njega zahtevajo določen finančni vložek. Prihrankov običajno ni dovolj, plače skromne in takrat vsekakor pride do

Finančna pismenost

Finančna pismenost

Najprej povejmo kaj sploh je finančna pismenost. Gre za del v našem življenju kjer se je potrebno izkazati pri izpolnjevanju različnih obrazcev in položnic. Finančna pismenost je zelo pomembna, če žel