Finančna pismenost

Finančna pismenost

Zakaj je finančna pismenost pomembna?

Najprej povejmo kaj sploh je finančna pismenost. Gre za del v našem življenju kjer se je potrebno izkazati pri izpolnjevanju različnih obrazcev in položnic. Finančna pismenost je zelo pomembna, če želimo v svoje življenje uvesti red in družini zagotoviti finančno stabilnost.

Ne gre zgolj za izpolnjevanje in plačevanje položnic, pač pa tudi znanje, kako ravnati z denarjem, da ga bo dovolj za vse tisto kar potrebujemo. S financami moramo ravnati nadvse spoštljivo in previdno, saj je jasno, da je denar osnovno sredstvo za vse tisto kar v življenju potrebujemo.

Že res, da preveč reči gledamo skozi cene in denar na sploh, a živimo v družbi in svetu kjer je to neizpodbitno kot vsak nov vdih v svoja pljuča. A sploh ne gre zgolj za to, saj je potrebno znanje iz financ prenesti tudi na nekatera druga področja, ki so prav tako pomembna. V nadaljevanju se bomo posvetili tudi tem in pogledali katera so najpomembnejša.

Finančna pismenost na banki

Le kje drugje nam še lahko finančna pismenost bolj pomaga kot na banki. V tem pogledu mislimo na različna posojila in denimo varčevanje. Že res, da nam bodo na bančnih okencih ponujali to in ono, a na koncu bo najbolj pomembno tisto kar vemo da je najboljše za nas.

Finančna pismenost ni samoumevna. Učimo se je v šoli, a tudi kasneje v svojem življenju. Prav nič sramotnega ni v tem, da se človek finančno opismeni na kakšni namenski delavnici ali predavanju. Ko se odpravimo na banko po kredit je še kako pomembno, da vemo kaj so to stroški kredita in kaj so obresti, ter zakaj te niso enake od banke do banke.

Lahko se nam zdi, da je vse kot mora biti, saj bodo za nas poskrbeli strokovnjaki. A prav tako je jasno, da bomo storili najbolje zase, če se bomo predhodno sami informirali in izkoristili pridobljeno znanje. Če kje, potem na področju financ ne sme biti napak.

Finančna pismenost v odrasli dobi

Morda nas kot otroke učijo kako ravnati z denarjem, zakaj ne kupovati nepotrebnih reči in podobno, a šele v odraslem se zavemo kako zelo je pomembna finančna pismenost. Varčevanje in različni pokojninski skladi so lahko za vsakogar velika priložnost in naložba v prihodnost, kot tudi velika past.

Zelo pomembno je namreč, da znamo brati med vrsticami, razumemo kaj nam pravijo pogoji in se na koncu na podlagi vseh podatkov tudi prav odločimo. Prav finančna pismenost je tista, ki nam bo pri tem v največjo pomoč. Na ta način bomo lahko vsak trenutek prepričani, da počnemo kar je najboljše za nas in našo družino.

Žal je več kot polovica Slovenk in Slovencev podpovprečno finančno pimenih. To pa pomeni kopico težav in priložnosti za tiste, ki želijo izkoristiti prav ta minus v našem znanju. Seveda je težko pričakovati, da bomo vsi finančno pismeni do zadnje podrobnosti, a vsekakor moramo poskrbeti vsaj za bistvene osnove.

Tagovi:

Više članaka