Kaj je spletna domena

Kaj je spletna domena

Se sprašujete kaj je spletna domena?

Če vas zanima kaj je spletna domena, povejmo da gre za prvi stik vaše spletne strani z uporabnikom, ki jo obišče. Gre za ime in znamko, ki svetu pove kdo stoji za spletno stranjo. Nakup spletne domene je sila enostaven in ni cenovno drag. Navadno boste za domeno odšteli okrog 10€, je pa seveda odvisno za katero se boste odločili.

Za vse, ki želijo vedeti kaj je spletna domena, povejmo da gre za ime strani, ki se pojavi v okencu z naslovom nad stranjo. Domene imajo tudi končnice kot so;. si ali. com. Za katero končnico se boste odločili, je povsem vaša stvar, a dodajmo, da za slovensko spletno stran velja nacionalna končnica. si, zato ni pametno izbrati kakšne tuje, če je stran postavljena v slovenskem jeziku.

Se sprašujete zakaj bi kdo uporabil tujo končnico? Navadno iz nevednosti in sicer takrat, ko je želeno ime s končnico. si že zasedeno. A ta odločitev je zelo slaba.

Kaj je spletna domena in kako jo izbrati?

Zanima vas kaj je spletna domena in kako jo izbrati. V ta namen lahko uporabite enega izmed ponudnikov spletnih domen pri katerem zakupite domeno po lastni izbiri. Predhodno boste seveda z njihovim orodjem preverili še ali je prosta in sledili korakom za nakup.

Domeno lahko registrirate za določeno obdobje, kar pa ne pomeni, da je za vedno vaša. Če boste domeno registrirali za eno leto, jo boste morali pred iztekom tega obdobja podaljšati, sicer jo bo lahko zakupil kdo drug. Takrat boste še kako dobro vedeli kaj je spletna domena in kako veliko pomeni.

Kar se domenskih končnic tiče pa povejmo še, da je najbolj razširjena in uporabljena vsekakor končnica. com. Tudi ta izbira ne bo slaba. Če imate denimo podjetje, ki se ukvarja z računalništvom, spletom ali marketingom pa bo prava izbira tudi domenska končnica. net, ki tako Googlu, kot uporabnikom pove za kakšno spletno stran gre. A tudi to seveda še ni vse.

Kaj je spletna domena in zakaj ni vsaka prosta?

Dejstvo je, da ne morete zakupiti domene, ki se nanaša na ime kakšnega registriranega podjetja ali blagovne znamke. Kaj je spletna domena blagovne znamke je jasno, če pomislimo denimo na Coca Colo. Domene s tem imenom ne morete registrirati, ali pa vam je vsaj ne bodo pustili obdržati v kolikor bi vam slučajno uspelo.

Če iskana domena ni prosta si boste morali zamisliti kakšno drugo. Pri tem pa bodite previdni, da ne bo predolga, ali pa imela med besedami kakšne pomišljaje. Tega Google namreč ne mara in če vas veliki iskalnik ne bo maral, vas tudi nihče ne bo našel. Zdaj veste kaj je spletna domena in kako jo registrirati.

Ostane vam le še postavitev spletne strani, pred tem pa seveda še zakup spletnega gostovanja kjer bo vaša spletna stran stala. Potrebovali boste kar nekaj idej, pa tekstov in slik, zato se predhodno ustrezno pripravite. Domena bo po plačilu operativna najkasneje v roku 24-ih ur.

Tagovi:

Više članaka