Kako deluje Google

Kako deluje Google

Poglejmo kako deluje Google

Za vse tiste, ki vas zanima kako deluje Google, največji med spletnimi iskalniki, smo pripravili kratek pregled in opis logike, ki stoji za njim. Danes vsekakor lahko rečemo, da gre za UI (Umetna Inteligenca), ki razume in se uči na načine, ki nam navadnim smrtnikom niso poznani. Pa za začetek povejmo kaj Google sploh je.

Gre za največjega med spletnimi iskalniki ki nam omogoča, da brezplačno brskamo po spletu z uporabo iskalnih izrazov, ki nam padejo na pamet. Saj veste kako gre kajne? Če iščete novo preprogo za v stanovanje, enostavno vpišete “preproge” v iskalno okence in že so pred vami najboljši rezultati. To je bistvo tega kako deluje Google.

Kar pa se ozadja tiče, pa vam bomo v nadaljevanju skušali nekoliko približati samo logiko delovanja iskalnika, na podlagi katere nam servira določene zadetke. Čeprav je v spletni poplavi morda na tisoče spletnih strani s preprogami, pa je pomembno katere se bodo uvrstile med prvih 10.

Ozadje tega kako deluje Google

Skrivnost tega kako deluje Google se nahaja v njegovem zapletenem algoritmu. Bistvo samega iskalnika je da nam iskalcem ponudi kar najboljše odgovore. Torej, spletne strani, ki so kvalitetne in ponujajo točno tisto kar sami iščemo. Ampak kako mu to uspeva? Za začetek povejmo, da izdelovalce in lastnike spletnih strani prisili, da spletno stran uredijo po njegovih željah.

To pomeni, da ustrezno optimizirajo spletno stran, uredijo naslove, tekste in slike. Celotna vsebina mora biti karseda kvalitetna in prepoznavna za algoritem, oziroma spletne pajke, ki pregledujejo spletne strani in svoje ugotovitve shranjujejo v neskončno bazo samega iskalnika. Se vam že svita kako deluje Google kajne?

Za Google je znano, da verjetno ve več o nas kot mi sami. Vse podatke mu namreč zagotovimo s svojim udejstvovanjem na spletu in s tem ko vede ali nevede dovolimo, da si jih shranjuje in uporabi, ko naslednjič nekaj iščemo. A bodimo pošteni, želimo si, da deluje kakor deluje.

Kako deluje Google če nima podatkov o nas

Če se sprašujete kako deluje Google, če izbrišemo celotno zgodovino brskanja na spletu, lahko rečemo, da ključne podatke o nas še vedno ima. Kar se bo spremenilo, če bomo počistili vse tisto kar smo v brskalniku v zadnjem času gledali, bodo zgolj nerelevantni oglasi. V resnici si želimo videti oglase ki nas zanimajo, zato je vprašanje, če je to dobro.

Praktično vsi uporabljamo katero Googlovo orodje (Gmail, Youtube itd. ) zato je jasno, da bo imel na voljo vedno dovolj podatkov o nas. Sliši se strašljivo, a tako ta reč pač deluje. Zdaj se vam malo bolj svita kako deluje Google, ni pa to seveda še vse.

Googlov algoritem se v ozadju ves čas uči in nadgrajuje, nadgrajujejo pa ga tudi Googlovi inžinerji in programerji, ki z dodajanjem novih parametrov skrbijo za to, da postaja še bolj sofisticiran in natančen. Če smo pošteni, bomo rekli, da si brez tega iskalnika uporabe spleta sploh ne predstavljamo več.

Tagovi:

Više članaka

Digitalne igre na srečo

Digitalne igre na srečo

Ne glede na to, ali ste izkušen igralec ali radoveden začetnik, vas bo ta vodnik popeljal skozi korake, kako uporabljati spletne igralnice v Sloveniji.

Izbira bioklimatske pergole je na vas

Izbira bioklimatske pergole je na vas

Okoli izbire bioklimatske pergole se vrti kar nekaj vprašanj. Eno teh vprašanj se tiče sobivanja pergole z našim zasebnim ali poslovnim prostorom. Na tržišču je opaziti, da gre pri omenjenih pergolah