Koliko časa so gradili piramide

Koliko časa so gradili piramide

Ali vemo koliko časa so gradili piramide?

Egipčanske piramide so eno od čudes sveta, ki jih moderna znanost in zgodovina še ne znata v celoti pojasniti. Če je znano, da so piramide gradili za svoje vladarje Faraone, pa je njihova izgradnja zavita v tančico skivnosti. Zanima nas koliko časa so gradili piramide, a ne vemo niti tega kako so jih gradili, ter kdaj natančno so z gradnjo pričeli.

Mnenja o tem se krešejo, obstajajo določeni zapisi, ki pričajo o gradnji piramid, prevozu materiala po rekah iz oddaljenih kamnolomov, a tedanja tehnika vendarle ni bila sposobna vsega tega kar ji danes pripisujemo. Če želimo izvedeti koliko časa so gradili piramide, moramo pogledati na različne strani.

Zgodovinarji so odkrili že kopico zanimivih podatkov, potem pa je tud še moderna znanost, ki vse natančneje uspe razbrati starost posameznih kamnin in najdenih, ter izkopanih predmetov v vroči puščavi. Žal pa so večino grobnic našli in izropali že mnogo prej saj se je v njih nahajalo precej bogastva.

Kdo lahko pove koliko časa so gradili piramide?

Odgovor na vprašanje koliko časa so gradili piramide, nam lahko poda samo stroka, ki se ukvarja s tem. Danes velja, da so denimo najstarejšo piramido (Džoserjevo) zgradili okoli 2630–2610 pr. n. št. A odgovora na to koliko časa so gradili piramide še vedno ne ponuja. Že podatek o tem kdaj se je kaj dogajalo je nadvse impresiven.

In ko k temu dodamo še podatek, da tedanja kultura ni poznala prav nobenega sodobnega orodja, se lahko zgolj vprašamo, kako so večtonske kamnite bloke sprva sploh transportirali do mesta gradnje in jih nazadnje tudi dvignili na samo piramido.

Mnogi menijo, da poznamo zgolj tri piramide v Gizi, a resnica ne bi mogla biti dlje od te trditve. Že samo v Egiptu so odkrili ogromno piramidalnih struktur, ki pa so se za pogoste izkazale tudi drugod po svetu. Najdemo jih tako v južni Ameriki, kot tudi ponekod po Evropi. Ste že slišali za bosanske piramide?

Kdaj in koliko časa so gradili piramide?

Ne le da je danes znano, da so posamezne piramide gradile generacije in stotine, oziroma tisoče ljudi, je znano tudi, da ni šlo zgolj za sužnje. Dokaze o tem so arheologi našli med posmrtnimi ostanki delavcev na platojih. Šlo je za osebe, ki so bile poškodovane (verjetno pri delu), a je bilo za njih dobro poskrbljeno. Vprašanje je tudi koliko časa so gradili piramide preden so bile pripravljene na pokop faraona.

Prav tako so raziskovalci prepričani, da je bilo za delavce razmeroma dobro poskrbljeno tudi glede hrane in bivališča. Pred leti je namreč veljalo, da so piramide gradile množice sužnjev kar pa danes ni več tako prepričljiv argument. Koliko časa so gradili piramide je odvisno tudi od tega kako blizu so imeli na voljo material.

Znano je, da so velike kamnite bloke z ladjami prevažali z več sto in tisoč kilometrov oddaljenih najdišč. Ko pomislimo, da jih je bilo potrebno tudi raztovoriti, prenesti do gradbišča in dvigniti, si enostavno ne znamo predstavljati kako je vse skupaj potekalo.

Tagovi:

Više članaka