Najeti kredit ali leasing za službeni avto?

Najeti kredit ali leasing za službeni avto?

Kaj so poslovni krediti?

V poslu je tako, da si vsak lastnik ali direktor podjetja želi, da bi imelo podjetje ob prilivih, na voljo tudi dovolj stroškov. Prav stroški so namreč tisti, ki znižujejo davčno osnovo in konec leta omilijo plačevanje davka. Ker se v podjetju navadno potrebuje tudi vozilo ki je strošek, nastane vprašanje ali so v tem primeru primernejši poslovni krediti ali leasing. Dejstvo je, da se je o tem najbolje najprej pogovoriti z računovodstvom. Računovodja je tisti, ki ve vse o financah vašega podjetja in kaj bo boljše zanj.

Nakup vozila na podjetje lahko omogočijo poslovni krediti, leasing ali pa kakšna druga oblika najema vozila. V slednjem primeru vozilo sicer ni last podjetja, lahko pa si v podjetju v ta namen pišete stroške najema. Pred izbiro ustreznega načina nakupa ali izposoje velja zares dobro preveriti vse vplive na podjetje. Morda tega niste vedeli, a za namene podjetja lahko uporabljate tudi svoje vozilo. V tem primeru si lahko s podjetja izplačujete potne stroške.

Poslovni krediti in druga posojila

Poslovni krediti so vezani na pravno osebo, ki je v tem primeru podjetje. Odvisno za kaj potrebujete denar, je bolje izbrati kakšno paketno ponudbo, ki jih imajo na voljo posamezne banke. Včasih je tako, da podjetje niti ne more do posojila in takrat pogogosto lastnik najame hitri kredit na svoje ime kot fizična oseba in denar nato posodi svojemu podjetju. Se sliši nenavadno? Pa ni. Če poslovni krediti niso na voljo, je to pač ena izmed rešitev. Ko bo podjetje prišlo do denarja, pa bo lastniku posojeni znesek vrnilo.

Seveda je treba v tem primeru spisati in podpisati tudi ustrezno posojilno pogodbo s katero se dokazuje finančne posle med lastnikom podjetja in podjetjem. Ker smo govorili o avtomobilu na podjetje, se spodobi, da povemo še nekaj malega o tem kako je videti, ko podjetnik v poslovne namene uporablja svoje vozilo. Ne gre za nič posebnega, mora pa voditi evidenco prevoženih kilometrov.

Ko poslovni krediti niso na voljo

Če gre za mlado podjetje, ki še ni prav dosti poslovalo je prav mogoče, da zanj poslovni krediti za avtomobil ne bodo na voljo. V tem primeru torej lahko torej uporabite svoj osebni avtomobil pri čemer pa bodite pozorni na naslednje. Pri računovodji se pozanimajte katere podatke morate sproti beležiti in kako jih poročati. Navadno gre za beleženje kilometrov, saj se nato naslednji mesec le te obračuna in strošek nakaže s podjetja kot prevozne stroške.

V tem primeru poslovni krediti ne bodo potrebni, vi pa boste ob plači dobili povrnjene še vse stroške. Prej seveda potrebujete še podatek zneska na kilometer voženje, ki je določen na državni ravni. V to ceno so že zajeti servisi, točenje goriva, menjava pnevmatik in vsi drugi morebitni stroški. Glede na predvidene poti, si najprej izračunajte ali je takšen model sploh sprejemljiv za vas. V nekaterih primerih je precej bolje kot nakup avtomobila na podjetje, a ne vedno.

Tagovi:

Više članaka