Najpametnejše živali

Najpametnejše živali

Katere so najpametnejše živali na planetu?

Ko govorimo o živalih in njihovi inteligenci, zlahka napačno ocenimo natrenirane živali za tiste, ki svojo inteligenco kažejo tudi v divjini. Ko se vprašamo katere so tiste najpametnejše živali, lahko rečemo, da enoznačnega odgovora ni, saj obstaja več vrst živali, ki nas po dolgih raziskavah še danes pustijo brez besed.

Pred časom so tako znanstveniki v pragozdu opazovali skupino primatov, ki so se gibali v tropu, kazali jasno navezanost na posameznega partnerja in skrb za naraščaj. Že samo v tem se kaže določena stopnja inteligence, a tiste najpametnejše živali naj bi počele še kaj več od tega. In tudi so!

Znanstveniki so osupli opazovali opice, ki so si v vsakdanjem življenju pomagale z različnimi orodji. Denimo dolgo slamico, ki so jo potisnile v termitnjak in tako prišle do okusnega obroka. Še bolj pa je raziskovalce presenetilo, ko so opazili opico, ki si je s klesanjem kamna ob skalo ustvarila pripomoček za odpiranje priljubljenega sadeža.

Kje najdemo najpametnejše živali?

Težko je reči, da najpametnejše živali živijo v gozdu ali kje drugje. Tudi v vodi je kopica živali, ki so precej bolj inteligentne, kot smo to ljudje do nedavnega domnevali. V tem pogledu nas tako presenetijo hobotnice, ki so ene najbolj nenavadnih bitij našega planeta. Izjemno pametne živali imajo kar tri srca in modro zeleno kri.

Preseneti še podatek, da imajo več možganskih celic kot človek! Poizkusi so pokazali, da so pri reševanju zapletenih nalog mnogokrat pametnejše celo od psov. A tudi to še ni odgovor glede najpametnejše živali. Tu so še ribe, ki navdušijo s svojo pretkanostjo in smislom za lov, pa delfini za katere se zdi, da komunicirajo v svojem jeziku.

Znanstveniki trdijo, da si ti prikupni sesalci celo nadanejo imena, a zanekrat njihovega jezika še nismo uspeli osvojiti. Potem ne smemo pozabiti na največjega sesalca tega planeta, kita. Toliko intelegentnih znakov, pa nismo pogledali še praktično nikamor kajne?

Znanstveno dokazano najpametnejše živali

Znanost se je odločila narediti veliko raziskav glede tega, da bi določili najpametnejše živali tega sveta. Mednje so uvrstili denimo slone, ki so izjemno radovedna bitja in se rada učijo, ter imajo odličen spomin. Tudi za srake je bilo ugotovljeno da so sila inteligentne. Ste že kdaj videli kakšno, ki je nad cesto izpustila oreh, počakala, da ga je povozil avtomobil in potem odšla po vsebino?

Najpametnejše živali je potrebno opaziti in jim pripisati iznajdljivost in inteligenco. Morda se vam bo zdelo nenavadno, a tudi podgane uvrščamo med tiste najbolj pametne živali. Odlično se znajdejo v različnih testih, še posebej takrat, ko je potrebno najti pot na prosto.

Ste vedeli, da podgane zavestno žrtvujejo eno izmed njih, da preizkusi hrano, ki se jim znajde na poti? Dejstvo je, da nas živalski svet preseneča iz dneva v dan zato bi težko določili katera je tista najpametnejša vrsta med njimi. Za vas je to zagotovo vaš hišni ljubljenček saj ga najbolje poznate.

Tagovi:

Više članaka