Najvišje zgradbe na svetu

Najvišje zgradbe na svetu

Pa poglejmo katere so najvišje zgradbe na svetu

Tokrat se bomo nekoliko bolj posvetili človeški sposobnosti gradnje in sicer, v višino. Dobro znane so težnje po tem, da si želimo vedno več, bolje in tudi višje. Prav zato tolikokrat omenjamo najvišje zgradbe na svetu. Omenili jih bomo kar nekaj, a z zavedanjem da se ves čas gradi in, da bo morda že jutri nekje na svetu nek arhitekturni podvig prevzel ta primat.

Omenili bomo 5 najvišjih in pričeli s kitajskim stolpom v Tjandžinu na Kitajskem. Gre za zgradbo s kar 117 nadstropji v katerih se nahajajo poslovni prostori, stanovanja in celo hotel. Ko omenjamo najvišje zgradbe na svetu, povejmo da omenjeni stolp v višino meri zavidljivih 596, 5m!

Drugi na našem seznamu (od spodaj navzgor) je še en kitajski nebotičnik. Ta se imenuje Ping An in je visok izjemnih 599m. Kot zanimivost naj omenimo, da so želeli pri tem nebotičniku višino povečati za kar 60m in sicer z radijsko anteno, katere pa kasneje niso namestili zaradi nevarnosti v zračnem prometu.

Zakaj so najvišje zgradbe na svetu navadno v Aziji?

Zelo zanimivo vprašanje na katerega se med ostalimi pojavi tudi zelo zanimiv odgovor. Ko se vprašamo zakaj so najvišje zgradbe na svetu navadno v Aziji, denimo na kitajskem, je lahko odgovor tudi ta, da zaradi tako številčne populacije. Ker zmanjka prostora za gradnjo v širino, so šli tam raje v višino. Ali to drži ali ne, pa ni prav zagotovo.

Pojdimo k tretji stavbi na našem seznamu. Tokrat se bomo podali v Savdsko Arabijo in sicer v Meko. Tam nas pričaka veličastna zgradba Abraj Al Bait s svojimi 601m. Si lahko predstavljate molilnico v takšni zgradbi, ki sprejme kar 10. 000 ljudi? ! Huh in to še niso najvišje zgradbe na svetu.

Morda kot zanimivost dodajmo, da gre pri omenjeni stavbi za najvišji stolp z uro na celem svetu. Prav neverjetno je česa vse so sposobni današnji graditelji in arhitekti. Ko človek že pomisli, da je dosegel svoje meje, se zazdi, da bomo nekoč lahko zgradili stolp, ki bo šel vse do širnega vesolja.

Še dva, ki sodita med najvišje zgradbe na svetu

Omenili smo seznam petih zgradb, ki sodijo med najvišje zgradbe na svetu, tokrat smo pri številki štiri in se počasi bližamo absolutnemu zmagovalcu. Druga največja stavba na svetu gre znova v roke Kitajski. Šanghajski stolp v Šanghaju meri namreč kar osupljivih 632m. Stolp s 128-imi nadstropji in 106-imi dvigali je stal kar 2 milijardi evrov.

Kot vidimo človeška domišljija in zmožnosti skorajda nimajo meja. Da to resnično drži, pa poskrbi zmagovalec, najvišji med najvišjimi. Ime najvišje zgradbe na svetu je Burj Kalifa, ki se nahaja v Dubaju (ZAE) in v višino meri, reci in piši, 829, 8m! Se bližamo prvi tisočici?

Dodajmo še, da smo se pri seznamu oprli zgolj na zgradbe, ki v višino ne merijo z raznimi antenami in stolpi, ki nimajo nobenega pomena za stanovanjsko politiko. Torej, gre za zgradbe, ki so namenjene bivanju in podjetjem, ter vsebujejo nakupovalne centre in vse ostalo kar druži vse ljudi. Bi živeli tako visoko?

Tagovi:

Više članaka