Nakup avtomobila na obroke

Nakup avtomobila na obroke

Kdaj izbrati leasing namesto posojila?

Pri financiranju avtomobila sta pogosto na voljo dve možnosti: leasing ali posojilo. Medtem ko so posojila bolj tradicionalna in običajna možnost, postaja leasing vse bolj priljubljen. Toda kdaj je to boljša možnost? Poglejmo si podrobneje razliko med posojilom in leasingom ter prednosti in slabosti vsakega od njiju. Ko za nakup avtomobila vzamete posojilo, si od posojilodajalca v bistvu izposodite denar za neposredni nakup avtomobila. Ko prejmete posojilo, ste lastnik avtomobila in imate popoln nadzor nad njim.

To pomeni, da ga lahko vozite, greste kamor želite, prodate ali ga obdržite kolikor časa želite. Vendar so s posojilom povezani tudi stroški obresti, ki bodo sčasoma povečali vaše skupne stroške lastništva. Lizing je nekoliko drugačen, saj avtomobil v bistvu najemate od prodajalca ali posojilodajalca za dogovorjeno časovno obdobje (običajno 2-4 leta). Pri najemu so mesečni obroki nižji kot pri posojilih, saj gre za kratkoročne obveznosti, vendar ne pozabite, da večina najemov zahteva tudi vnaprejšnje plačilo ob podpisu pogodbe.

Leasing prednosti in slabosti

Leasing ima svoje prednosti in slabosti, zato pred odločitvijo, katera možnost financiranja je prava za vas, skrbno pretehtajte obe strani glede na svoje potrebe in proračun. Ena od glavnih prednosti leasinga je, da so mesečni obroki običajno nižji kot pri posojilu, vendar pa to ne velja vedno, saj je odvisno od posameznih okoliščin. Poleg tega, ker je leasing kratkoročna pogodba, posojilojemalcem omogoča večjo prilagodljivost.

Vendar pa nekatere vrste leasinga prinašajo tudi omejitve, kot so omejitve glede števila prevoženih kilometrov, ki morda ne ustrezajo vsakemu življenjskemu slogu, zato se pred podpisom prepričajte, da te omejitve ustrezajo vašim načrtom! Morda bo v vašem primeru bolj priročen hitri kredit s katerim boste lažje izbrali avto po svoji meri in kredit hitro tudi odplačali. Pri slednjem je znano dejstvo tudi, da ga je precej enostavno najeti, saj zanj ne potrebujemo veliko papirjev. Še dobro, da imamo potrošniki na voljo več raznolike izbire, ki jo prilagodimo svojim potrebam.

Leasing slabosti

Leasing pa ima tudi nekaj slabosti in sicer, da je treba v nasprotju z neposrednim lastništvom vozil prek posojil, kjer imajo lastniki popoln nadzor nad svojimi vozili (in nimajo nadaljnjih obveznosti po odplačilu posojila), vozila na leasing vračati v določenih časovnih presledkih. To pomeni, da jih posojilojemalci ne morejo dolgoročno uporabljati, če se odločijo, da jih bodo obdržali dlje, kot je določeno v pogodbi o leasingu, razen v primeru, ko se predhodno dogovorijo drugače.

Največkrat je po končanem obdobju leasinga potrebno za popolno lastništvo plačati še nek določen znesek. Poleg tega lahko posojilojemalci ob vrnitvi vozila plačajo dodatne stroške, če v obdobju najema presežejo omejitev prevoženih kilometrov. Tudi to je treba upoštevati pri odločanju med najemom posojila in najemom vozila. Še ena pomembna informacija, ki se tiče nakupa avtomobila na lizing pa je, da je potrebno takšno vozilo vedno zavarovati še kasko, kar obenem za najemnika pomeni dodatne stroške pri registraciji.

Tagovi:

Više članaka