PVC ali ALU okna?

PVC ali ALU okna?

PVC ali ALU okna?

V zadnjem času se okoli oken pogovarjamo samo v smeri ALU ali PVC, dejstvo pa je, da še vedno poznamo tudi lesena okna, ki so izjemno kvalitetna, a nekoliko dražja. Pri lesenih je velika prednost, da gre za naraven material, ki v resnici diha in dovoljuje kroženje zraka. Slednje je zelo pomembno pri preprečevanju zastajanja vlage v prostoru kar je odlična podlaga za nastanek zidne plesni. Prav zaradi cene se morda vse skupaj nekoliko bolj pogosto vrti okoli izbire PVC in ALU okna.

PVC okno poleg ugodne cene nudi še kar nekaj dobrih lastnosti. Zagotavljajo nam namreč zelo dobro toplotno in zvočno izolacijo, so obstojna in imajo dolgo življenjsko dobo. Poleg naštetega, pa so tudi enostavna za vzdrževanje, saj jih čistimo kar z mokro krpo. Nekoliko več težav nam povzroči morebitna poškodba katere za razliko od lesenega okvirja, ne moremo popraviti. PVC material oken je tudi negorljiv in zato zelo varen.

Kaj pa ALU okna?

Za razliko od PVC oken na katera ima velik vpliv temperaturna razlika, pa se ALU okna temu dobro uprejo. PVC material se lahko namreč poleti ob visokih temperaturah nekoliko povesi, a je za to največkrat kriva slaba vgradnja. Tudi UV sevanje ima svojo ceno, saj prispeva k precej hitrejšemu bledenju barve. ALU okna so v resnici odlična izbira, saj se najbolje obnesejo na področju toplotne izolacije, hkrati pa so tudi zelo odporna proti različnim zunanjim dejavnikom.

Resda so nekoliko dražja, a lahko za nakup oken dobite tudi kakšen ugoden hitri kredit. V resnici si želite najboljše zase in za svojo družino. ALU material je porok za dolgo življenjsko dobo, manjši vpliv na okolje in nudi izjemno nosilnost tudi pri večjih dimenzijah oken. Kaj pa slabe novice? V resnici jih razen višje cene ni. Prav cena je navadno ključni detajl pri tem, da se kupec raje obrne na PVC, ki je celo do 1x cenejša izbira.

Lesena okna

Stare zgradbe imajo navadno vgrajena stara lesena okna skozi katera ves čas piha in nudijo slabo toplotno in zvočno izolacijo. A les je vendarle v prednosti pred vsemi materiali. Je naraven, omogoča konstantno kroženje zraka in daje prostoru poseben topel videz. Nova lesena okna so zelo kvalitetna, lahko jih naročimo po meri in izberemo priljubljeno barvo. Še ena dobra novica pri teh oknih je, da jih lahko popravimo v primeru poškodbe.

Les je seveda nekoliko zahtevnejši za vzdrževanje in je tako treba okvirje občasno pobarvati in zaščititi z zaščitnim premazom. Les je hkrati tudi odličen toplotni izolator kar pomeni, da vam bo ob pomoči senčil pomagal ohranjati ustrezno temperaturo v prostoru in na ta način zmanjšal stroške energije. Dobro vemo koliko se pozimi zapravi za kurjavo in poleti za uporabo klimatske naprave. Leseni okenski okvirji so nekoliko bolj ranljivi, zato lahko ob slabem ravnanju z njimi hitro pride do težav. Je pa dejstvo, da je les tudi zelo gorljiv material.

Tagovi:

Više članaka