Zakaj stolp v Pisi stoji postrani

Zakaj stolp v Pisi stoji postrani

Vas zanima zakaj stolp v Pisi stoji postrani?

Naš planet je poln takšnih in drugačnih zanimivosti in čudes, a tokrat si bomo ogledali eno prav posebno in skušali razvozlati zakaj stolp v Pisi stoji postrani. Za začetek povejmo, da so ga zgradili med 12. in 14. stoletjem, gradili pa so ga dolgih 176 let! Nagibati pa se je pričel že zelo kmalu, saj je bil postavljen na neustreznih temeljih.

Danes dobro vemo, da na močvirnatih tleh gradnja ni priporočljiva, vsekakor pa ne brez pravih temeljev. Žal so to napako naredili pri gradnji stolpa, zato je jasno zakaj stolp v Pisi stoji postrani. Ko so zadevo opazili so sevda želeli vse skupaj sanirati, a je bilo za to žal že prepozno.

Seveda so skozi leta različni gradbeni inžinerji in arhitekti skušali napako odpraviti, a jim to seveda ni uspelo. Stolp so v neki fazi celo skušali graditi naprej v navpični smeri, a se je stolp kljubovalno pričel prevešati v nasprotno smer.

Zakaj stolp v Pisi stoji postrani vemo ampak ali bo padel?

Danes seveda vemo zakaj stolp v Pisi stoji postrani, zanima pa nas predvsem ali se še vedno močneje nagiba in ali bo v nekem trenutku zgrmel na tla. Stolp v višino meri kar 55, 86 m in prav nihče si seveda ne želi, da bi se to pripetilo. Kot zanimivost dodajmo še, da je na vrhu stolpa kar sedem zvonov, ki pa preventivno seveda ne zvonijo.

Če se sprašujete zakaj, povejmo, da so zvonovi sila težki in bi njihovo nihanje le še dodatno ogrozilo stabilnost samega stolpa. To zakaj stolp v Pisi stoji postrani vemo, kot tudi, da je velika turistična znamenitost, marsikdo pa ne ve, da lahko stolp fotografiramo iz takšnega kota, da so pred njim še druge stavbe in je videti kot bi se želel pošaliti in izpostaviti pred vsemi.

Nadmorska višina trga kjer stoji znaša 2 m, zato je jasno, da tla nikakor niso primerna za gradnjo na ta način.

Zdaj veste zakaj stolp v Pisi stoji postrani

Prej smo omenili, da je stolp izvrstna turistična atrakcija za vse turiste, ki se še vedno sprašujejo zakaj stolp v Pisi stoji postrani, čeprav ga vidijo od blizu. Pa ne le to. Nanj se lahko tudi povzpnete, čeprav ste doslej morda menili da je to nemogoče.

Čeprav je bilo splošno znano, da se stolp vsako leto nagne še za nekaj milimetrov pa od leta 2008 velja, da se ne nagiba več in da je stabilen. Razlog zakaj stolp v Pisi stoji postrani tiči tako v njegovi višini, slabih temeljih, kot tudi teži, ki znaša kar 14. 700 ton, kot naklona pa znaša 3, 97 stopinj.

Stolp v pisi je hkrati arhitekturna polomija kot tudi mojstrski izdelek. Krasijo ga prekrasni reliefi in stebri, ki na sebi nosijo veliko različnih detajlov. Tako na njih najdemo kipce ljudi, obrazov, cvetove, živali in druge okrasne, umetniške izdelke. Kakorkoli že, stolp je vpisan tudi v seznam Unescove svetovne dediščine.

Tagovi:

Više članaka