Finančno poslovanje

Finančno poslovanje

Kaj je finančno poslovanje in zakaj je pomembno?

Ko omenjamo finančno poslovanje, moramo zadevo najprej razčleniti. Čeprav se morda komu zdi, da gre pri tem zgolj za poslovanje, ki se tiče posla, oziroma podjetja, pa je zadeva precej bolj kompleksna kot to. Finančno poslovanje potrebujemo tudi doma in sicer na vsakem koraku.

Če najprej pokukamo v podjetje. Denimo, da ste lastnik podjetja, ali pa samostojni podjetnik, si boste želeli čisto finančno sliko. Pa ne gre v tem primeru zgolj za plačane račune in nakazilo plače, pač pa tudi za tisti del, ki se tiče države. Plačila davkov, stroškov in vse ostalo kar sodi zraven. Prav stroški podjetja so velikokrat ključni za dobro poslovanje.

Podjetje brez vstopnih stroškov namreč plačuje višji davek na dobiček, kar pa slabo vpliva na premoženje podjetja. Seveda je potrebno odvesti in plačati vse davke in prispevke, a zakaj plačevati več kot je potrebno. Pri tem vam bo v veliko pomoč vaš računovodja, če morda sami niste mojster te stroke.

Finančno poslovanje v družini

Če ste menili, da se finančno poslovanje omenja zgolj v podjetjih, pa temu vendarle ni tako. Če želite v svojem domu in družini karseda dobro finančno sliko in življenje brez nepotrebnih skrbi, boste poskrbeli za domače finančno poslovanje.

Kakšni sta plači partnerjev, kolikšni so stroški, potrebe otroka, avtomobil, stroški za hrano, oblačila in podobno. Le na ta način boste imeli pred seboj ves čas kristalno jasno sliko in vedeli ali si lahko privoščite dopust ali ne. Morda nekoliko skromnejšega kot ste upali na prvi pogled.

Finance v družini morajo biti urejene in partnerja se morata dobro zavedati svojih obveznosti. Koliko denarja bosta prispevala v skupni proračun, koliko ga bosta porabila za svoje potrebe in koliko ga bosta lahko dala na stran za vsak slučaj. Nepredvidene situacije se dogajajo in takrat je dobro imeti na strani nekaj denarja za nujne primere. Na takšen način bo družina delovala urejeno in se ne bo znašla v težavah, ko se bo pokvaril avtomobil, ali pa bo otrok potreboval novo kolo.

Finančno poslovanje in poznavanje zakonov

Za dobro finančno poslovanje je potrebno poznati veliko zakonov in pravil, ki pa se žal dokaj hitro menjajo. Spremembam je potrebno ves čas slediti in biti na tekočem, kar pa je za običajnega človeka precej naporno in težko. V primeru podjetij tu nastopi računovodja, ki bo v vsakem trenutku vedel za vse novitete in kaj je potrebno ukreniti v zvezi s tem.

Ko beseda nanese na finančno poslovanje v družini pa se zadeve nekoliko spremenijo. Še vedno se lahko po finančni nasvet zatečemo v za to primerne službe in svetovalnice, lahko pa celo najamemo družinskega koordinatorja za finance. Neke vrste računovodjo za družinski proračun. To morda ni v navadi pri nas, v tujini pa se tega precej poslužujejo.

V tem primeru vam seveda ni potrebno skrbeti za izpolnjevanje nerazumljivih obrazcev, dohodninske napovedi in se ubadati s tem kaj sploh izpolniti in kam poslati. Težav z davkarijo si pač nihče od nas ne želi.

Tagovi:

Više članaka