Katere rolete kupiti?

Katere rolete kupiti?

Katere rolete kupiti?

Gradite novo hišo in potrebujete senčila, ali pa želite zgolj zamenjati stare rolete? Potem se v poplavi ponudbe zagotovo sprašujte katere izbrati. Cene se namreč močno razlikujejo, večinoma pa je moč izbirati med ALU in PVC izvedbami. Kakšna roleta bi bila potem najboljša izbira za vas? Povejmo, da kar se cene tiče so cenejše zagotovo PVC rolete, ki pa imajo tudi nekaj slabših lastnosti. PVC je material, ki je dokaj občutljiv na velike temperaturne spremembe.

Vroča poletja in mrzle zime povzročijo staranje materiala, ki postaja vsa trši in hkrati krhkejši, zato kaj hitro lahko pride do poškodb lamel in uničenja. Življenjska doba PVC rolet je precej krajša kot v primeru, da so izdelane iz aluminija. Slednje so nekoliko dražje, zato pa bolj kvalitetne, trajajo dlje in nudijo tudi boljšo zvočno izolacijo. Še posebej v primeru, da živite ob prometni cesti, boste še kako veseli dodatne zvočne zaščite v obliki kvalitetnih rolet.

Kvaliteta rolete

Kvaliteta rolete se ne izkaže zgolj na enem področju in daleč od tega, da bi rekli, da so PVC rolete slabe. Gre zgolj za to, da imajo nekatere reči svoje prednosti in slabosti. Tudi z Alu roletami ni nič drugače, zato je ključnega pomena, da izberete takšne, ki bodo najboljše za vas. Ostanimo še malce pri PVC roletah. V primeru, da imate na hiši večja okna in boste potrebovali daljše lamele, se lahko pripeti, da bodo te ob vetrovnem vremenu nekoliko glasne.

V mestnih središčih se lahko povsem dobro izkažejo, dejansko nič slabše kot ALU, cena pa bo ugodnejša. Torej ne moremo vedno soditi zgolj enostransko. Kaj pa barva? Kot smo že omenili je obstojnost lamel boljša pri ALU izvedbi, kar se seveda pozna tudi pri obstojnosti barve. Še posebej v poletnem delu leta, ko je UV indeks bolj izrazit pride do hitrejših sprememb pri PVC roletah. Odvisno seveda tudi od izbrane barve.

Rolete in toča

Ko nas presenetijo hujše vremenske razmere kot je denimo toča se kaj hitro pripeti, da pride do poškodb rolet. Dejstvo je, da bodo v najslabšem primeru PVC rolete verjetno konkretno polomljene in uničene medtem ko bodo ALU rolete zgolj obtolčene. A pozor! Če boste imeli hišo zavarovano za tovrstne primere vam bo zavarovalnica krila menjavo uničenih PVC rolet, pri ALU pa verjetno priznala zgolj lepotne poškodbe, saj bodo še vedno uporabne.

Obstaja kar nekaj skritih pasti, zato je še kako pomembno, da se znamo pravilno odločiti. Največkrat gre pri zamenjavi rolet za velik strošek, zato poiščemo kakšen ugoden hitri kredit. Ni pa morda odveč takrat razmisliti še o novih oknih, če so stara morda nekoliko dotrajana. Na ta način boste povečali energetsko učinkovitost svojega doma in močno razbremenili družinski proračun. Pozimi boste tako precej manj zapravili za kurjavo, poleti pa prihranili pri klimatski napravi in električni energiji zanjo. Že veste katere boste izbrali?

Tagovi:

Više članaka