Alergija na gluten

Alergija na gluten

Kaj je alergija na gluten?

Alergija na gluten ali glutenska intoleranca je pojav, ki osebi z intoleranco do glutena močno ponagaja. Gluten se nahaja v pšenici in pekovskih, ter drugih izdelkih. Gre namreč za snov, ki omogoča, da je testo lepljivo in se ne razpade med obelovanjem in peko.

A žal imajo nekateri ljudje težave z glutenom. Alergija na gluten se lahko izrazi na različne načine, vsekakor pa so lahko prisotni; kronična utrujenost, napenjanje, driska, nepojasnjeno pridobivanje kilogramov, težave s kožo, glavobol in še bi lahko naštevali. Do nedavnega se glutenska intoleranca ni jemala preveč resno, razen v primeru, ko je bila bolniku predočena diagnoza celiakija.

Če ste alergični na gluten, boste najbolj žalostni ljubitelji testenin, dobrega belega kruha, pic in podobno. A vse vendarle še ni izgubljeno. S prepoznavanjem težav z glutenom so na trg prišli tudi različni izdelki in nadomestki, ki takšnim ljudem omogočajo precej enako prehranjevanje kot prej. Brezglutenski kruh, moka, ter drugi izdelki brez glutena.

Alergija na gluten ni modna muha

Mnogi menijo, da je alergija na gluten bolj modna muha kot kaj drugega. Brezglutenske diete se namreč poslužujejo različni športniki, filmski igralci in druge znane osebnosti. A to vsekakor ne drži. Alergija na gluten je še kako resnična težava modernega sveta. Morda tega niste vedeli, a oseba s hudo intoleranco na gluten dobi jasne znake o alergiji že v primeru, da njihova hrana ni bila pripravljena povsem ločeno in se je kuhar pri pripravi morda zgolj dotaknil glutenske hrane.

Med bolj znanimi osebami, ki se drži brezglutenske diete je tudi številka 1 moškega tenisa, Novak Djoković. Potem ko je pričel z uživanjem hrane brez glutena je opazil, da ima vse več moči na terenu, popravila se mu je tudi vzdržljivost.

Intolerance na gluten pa ne gre zamenjevati s celiakijo, ki je precej hujša oblika alergije na gluten. Osebe s celiakijo se morajo strogo držati diete brez glutena, sicer imajo lahko hude zdravstvene težave, ki se pričnejo v črevesju.

Kako vedeti da vam nagaja alergija na gluten?

Če niste prepričani in se vam zdi, da se vaše telo na gluten ne odziva najbolje, je morda čas, da opravite test, ki pokaže ali je pri vas prisotna alergija na gluten. Zanimivo recimo, da se intoleranca na Gluten pokaže šele do 48 ur po zaužitju določene hrane z glutenom, zato človek težko ugotovi kaj je tisto kar mu zares škodi.

Alergija na gluten močno vpliva na posameznikovo življenje, zato je še kako dobro, da to stanje ugotovimo čimprej. Življenje so po glutenski dieti dramatično popravi, vrne se energija, volja do življenja, izginejo glavoboli in na splošno je naše počutje precej boljše.

Morda tega niste vedeli, a v vseh večjih trgovinah imajo na voljo posebne oddelke kjer boste našli zgolj izdelke brez glutena. Tudi moko, testenine in vse kar vam je ljubega. Tudi testo za pico brez glutena danes ni več nobena novost, uporabljajo pa ga tudi že mnoge picerije in restavracije.

Tagovi:

Više članaka

Lepi lasje

Lepi lasje

Lepi lasje so načeloma kot lepa koža. Navzven preslikajo naše zdravstveno stanje in pokažejo drugim kako dobro skrbimo zase in za svoje telo. Lepi lasje pa niso pomembni zgolj ženskam, pač pa tudi moš

LCHF dieta

LCHF dieta

V svetu diet je tako, da je na voljo pravzaprav nešteto različnih diet, med katere pa sodi tudi LCHF dieta. LCHF dejansko pomeni Low Carb High Fat, ali po slovensko, malo ogljikovih ogljikovih hidrato