Alergija na sonce

Alergija na sonce

Kaj je alergija na sonce?

Alergija na sonce je precej zoprna alergija, ki pa ima lahko več stopenj skozi katere se pokaže. Od povsem blagih, pa do precej težkih, ki zahtevajo mnogo več pozornosti. Alergija na sonce se običajno pojavi ob koncu pomladi, ko sonce pridobiva na svoji moči.

Na začetku poletja je tako pojava omenjene alergije kar precej, saj je znano, da za tem trpi kar vsak peti Evropejec. Občutljivost na sonce se še močneje izrazi pri ljudeh, ki imajo svetlešo polt, a ni rečeno, da so tisti z nekoliko temnejšo varni pred njo. V nadaljevanju si bomo ogledali simptome po katerih prepoznamo težave z alergijo, kot tudi nasvete kaj storiti ob tem.

Če ste se našli v dosedanjem opisu, boste zagotovo veseli vsakršnega nasveta, ki pomaga. Še najbolje pa je, če stanje ni preresno in si lahko pomagamo sami, s pomočjo kakšnih domačih pripravkov. Čeprav je poletje verjetno najlepše obdobje leta pa pri nekaterih izzove tudi nekaj nelagodja.

Kako je videti alergija na sonce?

Če vas zanima kakšni so simptomi, ki jih povzroča alergija na sonce, bo najlažje, če si zapomnite najmilejšo obliko simptomov. Ti so; rahlo pordela in suha koža na izpostavljenih delih telesa, srbeč občutek na nadlahteh, dekolteju, pa tudi po vratu ali obrazu.

Še en simptom, ki ga pogosto sproži alergija na sonce so drobni mozoljčki ali mehurčki. Ti so navadno pordeli, do zmerno rumeni. Kar je bistveno pri pojavu omenjene alergije je, da se čim prej umaknete s sonca in se tudi pred naslednjim izpostavljanjem ustrezno zaščitite.

To pomeni, da si oblečete oblačila z dolgimi rokavi, ki morajo biti seveda temperaturam primerna. Kakšna bela srajca pride zelo prav. Tudi klobuk za na plažo bo odlična rešitev, saj osenči precejšen del našega vratu in obraza. Alergija se pojavi precej hitro in sicer že po nekaj urni izpostavljenosti soncu. Čeprav ni garancije, pa je vseeno bolje na sonce hoditi do 11h ali pa po 16h.

Alergija na sonce in ukrepi

Zgoraj smo omenili simptome, ki jih povzroča blaga alergija na sonce, je pa žal lahko še tudi nekoliko slabše. Osebe, ki imajo večje težave z izpostavljenostjo soncu lahko utrpijo tudi otekline in večje mehurje, ki lahko počijo, prav tako se alergija na sonce lahko boleče izkaže na ustnicah.

Ob pojavu prvih težav pa je potrebno ustrezno ukrepati. Že na samem začetku je potrebno kožo pred izpostavljanjem soncu dobro zaščititi. V ta namen seveda uporabljamo kreme za sončenje z ustreznim faktorjem. Kombiniramo tudi z lahkimi in svetlimi oblačili.

Ob pojavu omenjene alergije pa si lahko pomagamo na naslednje načine. Uporaba kortikosteroidne kreme, ki so na voljo v lekarnah. Če gre za hujšo alergijo, vam lahko zdravnik predpiše oralne kortikosteroide katere smete jemati le kratek čas. Če pa se želite izogniti slabim izkušnjam iz prejšnjega poletja, pa lahko nekaj tednov pred dopustom in odhodom na morje, opravite tudi terapijo z ultravijolično svetlobo, ki bo vašo kožo ustrezno pripravila.

Tagovi:

Više članaka

Lepi lasje

Lepi lasje

Lepi lasje so načeloma kot lepa koža. Navzven preslikajo naše zdravstveno stanje in pokažejo drugim kako dobro skrbimo zase in za svoje telo. Lepi lasje pa niso pomembni zgolj ženskam, pač pa tudi moš

LCHF dieta

LCHF dieta

V svetu diet je tako, da je na voljo pravzaprav nešteto različnih diet, med katere pa sodi tudi LCHF dieta. LCHF dejansko pomeni Low Carb High Fat, ali po slovensko, malo ogljikovih ogljikovih hidrato