Mansarda je lahko prostorna

Mansarda je lahko prostorna

Mansarda je lahko prostorna

Nakup nepremičnine je v teh časih precejšen zalogaj pri katerem si pomagajo partnerji in tudi z različnimi posojili. Morda najcenejši nakup v tem brimeru bi bila mansarda, ki pa pri marsikomu vzbuja občutek premajhnega prostora. Resnica je nekoliko drugačna, saj lahko tudi mansarda ponudi precej več kot kaže na prvi pogled. Je pa v tem primeru treba svojo pozornost usmeriti k notranji opremi in oknom. Resda bo treba naročiti opremo po meri, ki nanese nekaj dodatnega denarja, vam pa lahko pri tem pomagajo hitri krediti.

V prvem koraku pa vendarle še ne mislite na opremo. Najprej bo treba pametno izbrati razporeditev prostorov. Nekako za osnovo velja, da se najprej izbere kopalnico in se okoli nje razporedi še ostale prostore. Pri tem je treba paziti na dostop dnevne svetlobe in načrtovanje ustrezno velikih oken. Okna v mansardi so morda nekoliko težje dostopna, zato imejte v mislih tudi izbiro ustreznih senčil. Morda daljinsko krmiljena?

Mansarda in oprema

Da bi bila vaša mansarda karseda prijetna in udobna za bivanje razmislite o vgradnem pohištvu. Že tako ali tako bo pohištvo po meri prihranilo veliko prostora, obenem pa zagotovilo polno funkcionalnost. Če pa boste poskrbeli še za vgradno posteljo, omare in vse druge malenkosti, pa se kaj lahko pripeti, da boste presenečeni nad tem koliko prostora vam ostane na voljo. Brez skrbi tudi za otroke in otroško sobo je moč poskrbeti.

Da bo vaša mansarda prijetna in svetla poskrbite z ustreznimi senčili na oknih. Na voljo so različni roloji, ki so izdelani iz tekstila z različno prepustnostjo svetlobe. Nikakor ne smete pozabiti na zunanje rolete ali žaluzije, ki bodo v kombinaciji z rolojem poskrbele za popolno temo v vaši spalnici. V nasprotnem primeru boste težko prišli do kvalitetnega spanca, v poletnih mesecih, pa vam bo v stanovanju pod streho neznosno vroče. Takšno stanovanje je lahko izjemno ljubko in funkcionalno, če pred vselitvijo razmislimo o detajlih.

Mansarda in izolacija

Ker je mansarda stanovanje, ki je dejansko podstrešno je ključnega pomena tudi kakšno izolacijo ima ta streha. Če je izolativnost slaba vas pozimi čakajo visoki stroški ogrevanja, poleti pa peklenske temperature ali peklenski račun za električno energijo potrebno za hlajenje. Dobra novica mansardnega stanovanja tiči v dejstvu, da si izjemno enostavno zamislimo postavitev oken, saj je odprtine zanje enostavno prestavljati in ni potrebe po rušenju in zidanju kot je to v primeru klasičnih oken.

Je vaša mansarda že opremljena? Povsem mogoče je, da bi radi spremenili razporeditev prostorov in zamenjali opremo, a pred tem premislite ali je to najbolj smotrna poteza. Potrebovali boste arhitekta, ki bo izdelal natančne načrte, poskrbel, da bodo ostale nosilne stene cele in povedal kje pod streho lahko načrtujete večje spremembe. Pri notranji opremi bodite izvirni in izkoristite strešne tramove, če so ti vidni. Nanje zlahka obesite kuhinjske omarice ali jih izkoristite v druge namene. Mansarde so lahko zelo udobne.

Tagovi:

Više članaka