Učinkovita senčila za vaš dom

Učinkovita senčila za vaš dom

Učinkovita senčila za vaš dom

Vsak dom poleg notranje opreme in njegovih prebivalcev potrebuje tudi kvalitetna senčila. Zmotno bi bilo misliti, da so ta namenjena zgolj senčenju in skrivanju pred soncem. Vloga senčil je zares vsestranska, saj poleg sončnih žarkov blokirajo tudi neželene poglede od zunaj. Poznamo zunanja in notranja senčila pri čemer je treba dodati, da je vseh skupaj kar nekaj različnih vrst. Med zunanjimi seveda najbolje poznamo rolete, med notranja pa štejemo različne žaluzije, roloje in tudi zavese.

A za kakšno senčenje se odločiti in kakšne prednosti prinašajo posamezni izdelki na tem področju? S stališča zatemnitve si seveda želimo popolne teme v svoji spalnici. Prav to je namreč pogoj za kvaliteten in zdrav spanec. Popolno temo dosežemo s kombinacijo rolete in notranjega roloja, ki ne omogoča prepuščanja svetlobe. Tkanine rolojev so namreč različne sestave in lahko prepuščajo svetlobo do določene mere, ali pa jo v popolnosti blokirajo. Zakaj roleta ni dovolj? Saj veste, tiste drobne luknjice.

Senčila za nižje stroške

Morda je to nekaj na kar nikoli ne bi pomislili, a dejstvo je, da z ustrezno uporabo kvalitetnih senčil lahko močno znižamo stroške ogrevanja in ohlajanja prostorov. Znano je, da je steklo zelo slab toplotni izolator kar pomeni, da moramo velike steklene površine zaščititi pred zunanjim mrazom in pred tem, da bi segret zrak pozimi prepuščale na prosto. V ta namen potrebujemo ustrezna senčila.

Večja okna pomenijo večje izgube. Pozimi tako velja, da spustimo rolete in v notranjosti uporabimo rolo, žaluzije ali vsaj zavese. Na ta način se okoli oken ustvari dodatna plast zraka, ki predstavlja toplotni izolator. Prihranki v tem primeru so enormni, senčila pa vsekakor odtehtajo začetni vložek. Pred nakupom se je treba posvetovati o tem katera bi bila najbolj primerna za naše stanovanje ali hišo in montažo prepustiti izkušenim mojstrom. Čeprav doma radi postorimo kaj tudi sami, pa se s senčili ni za igrati, saj so lahko kaj hitro neuporabna.

Senčila kot dekoracija

Vsaka dobra gospodinja vam bo znala povedati, da izbor zaves ni kar tako. Gre za senčila, ki se morajo ujemati s pohištvom in prostoru dodati svoj kanček stila kar se prelije v pozitivno energijo. Zavese so lahko različnih barv in vzorcev, pomemben pa je tudi material iz katerega so izdelane. Niso pa zgolj zavese tista senčila, ki prostoru dodajo dušo. V ta namen se izjemno izkažejo tudi roloji ali žaluzije. Odvisno seveda za kakšen prostor gre.

V pisarni si seveda želimo nekoliko bolj resnega videza in tja morda bolj sodijo notranje žaluzije kot barvaste zavese. Vsekakor pa večji problem predstavlja večje število oken. Če govorimo o hiši z veliko okni, ki potrebujejo zunanje in notranje senčenje bodo še kako dobrodošli kakšni hitri krediti. Vsekakor pa pri nakupu senčil ni dobro gledati samo na ceno, ker nam lahko skozi leta prihranijo zares velike vsote denarja. Proračun vam bo hvaležen, prihranek pa boste lahko namenili za kak dopust.

Tagovi:

Više članaka