Kako je nastalo vesolje

Kako je nastalo vesolje

Poglejmo kako je nastalo vesolje

Že od kar se človek zaveda sebe in okolice, se sprašuje o tem kako je kaj nastalo in zakaj. Ko smo ljudje enkrat ugotovili, da naš planet ni ploščat, pač pa kamnita krogla, ki se vrti v neskončnem črnem vesolju, nas je pričelo zanimati kako je nastalo vesolje. Na to vprašanje čisto dokončnega odgovora seveda še nimamo, je pa najbolj priznana teorija ta, da se je vesolje pričelo z velikim pokom.

Nastalo naj bi pred slabimi 14 milijardami let, ko so v nekem trenutku sočasno pričeli obstajati čas, prostor in energija. Čeprav smo še do nedavnega menili, da v vesolju obstaja omejeno število planetov, pa je danes znano, da jim ni ne konca ne kraja. Še vedno pa nas zanima kako je nastalo vesolje.

Morda dokončnega odgovora ne bomo dobili nikoli, a sodobna znanost skrbi, da smo vse bolj prepričani o tem, da vemo kaj in kako se je zgodilo. Trenutno velja, da je gromozansko počilo.

Kako je nastalo vesolje in ali ga bo kdaj konec?

Ljudje smo vajeni misliti tako, da ima vse nek začetek in svoj konec. Če se vprašamo kako je nastalo vesolje in pomislimo na začetek z velikim pokom, se vprašamo tudi kako se bo končalo. Skrivnosti narave in vsega kar obstaja sicer ne poznamo, a naše mišljenje, da ima vse rok trajanja nas navede, da začnemo razmišljati tudi o tem.

Če pomislimo kako je nastalo vesolje, oziroma sprejmemo, da je šlo za veliki pok, potem vemo, da se vesolje samo še vedno razteza in širi z neverjetno močjo in hitrostjo. Ampak, kaj se bo zgodilo, ko bo ta zalet nekoč oslabel, se ustavil in se bo vesolje pričelo krčiti?

Bo delovalo kot neskončno raztegnjena elastika in se pričelo sesedati samo vase? To bi pomenilo, da bo na tej poti uničilo vse kar je vmes med temi milijardami let nastalo. Planeti, zvezde, celotne galaksije in vse ostalo bo izginilo in se spremenilo nazaj v nič. Ampak nič ne obstaja, je tako?

Vprašanje kako je nastalo vesolje je zapleteno

Seveda je jasno da je vprašanje kako je nastalo vesolje zelo zapleteno in bomo nanj težko kdaj natančno odgovorili. Prav tako kot bomo težko napovedali kaj se bo zgodilo v prihodnosti. Nekaj je jasno. Naša krasna zvezda, ki jo imenujemo Sonce in nam daje pogoje za življenje, bo nekoč ugasnila. Sicer še ne jutri, ampak nekoč vendarle.

Takrat na našem planetu ne bo več pogojev za življenje in pomembno bo, da se bo do tistega trenutka naša vrsta sposobna preseliti na kakšen drug primeren planet, ki bo krožil okoli podobne zvezde. Razmišljamo o tem kako je nastalo vesolje, a v resnici odgovoru nismo nič kaj bližje kot včeraj.

Vemo zgolj da je ogromno, da v njem vlada neskončna črnina, ki je napolnjena s temno stvarjo, ki na svojo okolico deluje na nam nepoznane načine. Tam zunaj so še črne luknje, ki goltajo planete, zvezde in celotne galaksije in tam zunaj je še ogromno reči, ki jih enostavno ne razumemo.

Tagovi:

Više članaka

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Ko govorimo o velikih ljudeh tega sveta, izumiteljih, vizionarjih in mislecih, nikakor ne moremo mimo imena Nikola Tesla. Gre za znastvenika, ki je bil rojen na območju naše nekdanje skupne države (si

Največji geniji znanosti

Največji geniji znanosti

Tokrat smo se vprašali kateri so tisti največji geniji znanosti in priznati je potrebno, da izbor še zdaleč ni bil enostaven. Tovrstnih genijev je naša zgodovina dala kar nekaj, smo pa za vas izbrskal

Kako je nastalo življenje

Kako je nastalo življenje

V resnici je tako, da nam sodobna znanost še danes ne more 100% zagotoviti tega kako je nastalo življenje. Seveda boste nekateri rekli, da je vse jasno in je življenje ustvaril bog, a gledano s stališ