Največji geniji znanosti

Največji geniji znanosti

Kdo so največji geniji znanosti?

Tokrat smo se vprašali kateri so tisti največji geniji znanosti in priznati je potrebno, da izbor še zdaleč ni bil enostaven. Tovrstnih genijev je naša zgodovina dala kar nekaj, smo pa za vas izbrskali nekaj zares posebnih, ki so močno vplivali na naša življenja v preteklosti, sedanjosti in tudi za v prihodnje.

Živimo v dobi računalništva in svetovnega spleta za kar so prav tako poskrbeli največji geniji znanosti. Lahko bi rekli, da brez računalnikov in sodobne tehnologije danes enostavno ne bi šlo več zato je povsem na mestu, da omenimo Alana Turinga, s pomočjo katerega so med drugo svetovno vojno prestrezali sporočila nemške vojske in usodno obrnili tok zgodovine. Alan Turing je znan kot začetnik računalništva in nekdo, ki je poskrbel za zametke umetne inteligence.

Eden največjih je seveda tudi Albert Einstein, ki je svetu znan kot fizik, ki je bil sprva zgolj uradnik in na koncu svetu podaril svojo izjemno formulo E=mc2. Izumitelj teorije relativnosti.

Največji geniji znanosti na različnih področjih

Ko nam v misli pridejo največji geniji znanosti, moramo pomisliti na različna področja znanosti. Prav zato bomo pozornost ta hip preusmerili v biologijo. Bolj natančno, v molekularno biologijo. Eno največjih odkritij sodobnega človeka je zagotovo odkritje dvojne strukture dezoksiribonukleinske kisline, oziroma DNK. In kdo so največji geniji znanosti na tem področju?

Za ta preboj in odkritje sta poskrbela James Watson in Francis Crick, ki sta posledično za svoje odkritje prejela tudi Nobelovo nagrado. Dejansko sta svetu predstavila biološko programsko opremo, ki skrbi za to kako je neko živo bitje videti in kako bo funkcioniralo.

Si predstavljate bolnišnico brez naprave za slikanje zlomljenih kosti? Verjetno ne in na tem mestu gre zahvala veliki fizičarki in kemičarki Marie Curie, ki je ključno prispevala k razvoju rentgentskih žarkov na tem področju. Znanstveniki so raziskovalci, ki svoje življenje posvetijo določenemu področju in morda na določeni raziskavi delajo celo življenje. Vse to le zato, da bi svetu ponudili vsaj en, a izjemno pomemben odgovor.

Največji geniji znanosti iz različnih obdobij

Lahko rečemo največji geniji znanosti tako moški in ženske, ki so svoje življenje posvetili določenemu cilju. A povejmo tudi da največji geniji znanosti prihajajo iz različnih obdobij človeštva. Bilo bi napak reči, da so geniji samo osebe modernega časa. Brez tistih, morda antičnih, danes znanost ne bi imela takšne opore in znanja kot ga ima.

Prav zato moramo omeniti denimo Arhimeda, ki je živel dobrih 200 let pred našim štetjem. Bil je fizik, matematik, izumitelj in astronom. Njegovi izjemni dosežki so izračun prostornine krogle, ploščine kroga in drugi dosežki, ki jih je dosegel z različnimi eksperimenti.

Tu sta še Galileo Galilei, pa denimo Leonardo da Vinci. Prav Leonardo je bil izjemen vizionar, slikar, mislec in izumitelj. Njegove tehnične risbe različnih tehnoloških naprav mejijo na neverjetno, saj jih je zasnoval v obdobju, ko človek na kaj takšnega niti pomisliti ne bi mogel. Pa se vrnimo še malce v manj oddaljeno preteklost in ne pozabimo na brilijanten um velikega izumitelja Nikole Tesle.

Tagovi:

Više članaka

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Ko govorimo o velikih ljudeh tega sveta, izumiteljih, vizionarjih in mislecih, nikakor ne moremo mimo imena Nikola Tesla. Gre za znastvenika, ki je bil rojen na območju naše nekdanje skupne države (si

Kako je nastalo vesolje

Kako je nastalo vesolje

Že od kar se človek zaveda sebe in okolice, se sprašuje o tem kako je kaj nastalo in zakaj. Ko smo ljudje enkrat ugotovili, da naš planet ni ploščat, pač pa kamnita krogla, ki se vrti v neskončnem črn

Kako je nastalo življenje

Kako je nastalo življenje

V resnici je tako, da nam sodobna znanost še danes ne more 100% zagotoviti tega kako je nastalo življenje. Seveda boste nekateri rekli, da je vse jasno in je življenje ustvaril bog, a gledano s stališ