Nikola Tesla

Nikola Tesla

Kdo je bil Nikola Tesla?

Ko govorimo o velikih ljudeh tega sveta, izumiteljih, vizionarjih in mislecih, nikakor ne moremo mimo imena Nikola Tesla. Gre za znastvenika, ki je bil rojen na območju naše nekdanje skupne države (sicer še v Avstro-ogrski), si ga pa lastijo tako Srbi kot Hrvati. Njegov vpliv skozi izume in inovacije so za ta svet nepojmljive. Nikola Tesla je dobesedno razsvetlil svet.

Izumitelj dvosmernega toka in kopice drugih naprav, ter patentov, ki so odločilno spremenili tok zgodovine. Njegovo življenje je bilo polno neobičajnosti, a neobičajen je bil tudi sam. Znana je njegova obsesivno kompulzivna motnja, ter fobija, oziroma strah pred virusi. Lep čas so mu bili sicer najbolj pri srcu golobi.

Raje se je družil s svojimi pernatimi prijatelji kot z ljudmi. Nikoli ni želel pasti v mlin elit, ki so v njegovem delu videle zgolj profit. Njegova misija je bila, narediti elektriko dostopno vsem, kjer koli na svetu in brezplačno. Vsekakor nekaj, kar elitam ni pretirano dišalo.

Nikola Tesla prispe v ZDA

Izumitelj in inovator Nikola Tesla se je v ZDA podal leta 1884, ko je postal tudi ameriški državljan. Sodeloval je z velikimi imeni, kot je na primer Edison, kasneje pa presedlal h konkurentu Westinghousu kjer si je s patenti prislužil kar nekaj denarja. Tega pa ni zapravljal za svoje razkošje in udobje, pač pa ga je vlagal v svoje projekte, ki nikoli niso zamrli v njegovi glavi.

Nikola Tesla je veliko delal na brezžičnem prenosu energije, kot tudi na daljinsko vodenih napravah. Pri tem je bil sila uspešen in je med prvimi predstavil daljinsko voden čolnič. Njegove ideje o brezplačni električni energiji pa v resnici niso bile povšeči nikomur, zato so ga na vsakem koraku pričeli na različne načine ovirati.

Kasneje ga je ta njegova zakoreninjena ideja popeljala v životarjenje in precej neslaven konec. Kljub temu pa je pred tem ustvaril še veliko naprav, patentov in idej, ki so videti znanstveno fantastične še danes.

Nikola Tesla in njegove skrivnosti

Znano je, da je veliki mislec in izumitelj Nikola Tesla znal svoje načrte preizkusiti kar v glavi. Nekoč je rekel, da vse svoje načrte zariše in preveri kar v mislih. Tako je videl kako se vrtijo kolesa njegovih strojev, kako skozi njih teče električni tok in kaj lahko z njimi pridobi. Prav tako je hitro ugotovil zakaj morda kakšna reč ne deluje. Bil je genij, a za nekatere čudak.

Še posebej nenavadno se je njegovo vedenje zdelo njegovim pokroviteljem, pa tudi zaposlenim v restavracijah in drugje kjerkoli se je pojavil. Imel je namreč precej nenavadne zahteve glede jedilnega pribora in kolikokrat ga mora pred uporabo obrisati. A Nikola Tesla je bilj kljub vsemu genij.

Tudi zunaj so ga njegove obsesivno kompulzivne težave močno trpinčile. Tako je vedno hodil po enaki poti, večkrat zaokrožil okoli hotela preden je stopil vanj, ali pa ko ni želel piti neprekuhane vode, ko je nekoč pod mikroskopom videl kaj vse se nahaja v njej. Še ena nenavadna zadeva je bil njegov odpor do biserov, prav tako pa pri njem rokovanje ni prišlo v poštev.

Tagovi:

Više članaka

Največji geniji znanosti

Največji geniji znanosti

Tokrat smo se vprašali kateri so tisti največji geniji znanosti in priznati je potrebno, da izbor še zdaleč ni bil enostaven. Tovrstnih genijev je naša zgodovina dala kar nekaj, smo pa za vas izbrskal

Kako je nastalo vesolje

Kako je nastalo vesolje

Že od kar se človek zaveda sebe in okolice, se sprašuje o tem kako je kaj nastalo in zakaj. Ko smo ljudje enkrat ugotovili, da naš planet ni ploščat, pač pa kamnita krogla, ki se vrti v neskončnem črn

Kako je nastalo življenje

Kako je nastalo življenje

V resnici je tako, da nam sodobna znanost še danes ne more 100% zagotoviti tega kako je nastalo življenje. Seveda boste nekateri rekli, da je vse jasno in je življenje ustvaril bog, a gledano s stališ