Nogometna žoga

Nogometna žoga

Nogometna žoga je športni rekvizit

Danes nam je povsem samoumevno, da gremo v športno trgovino in si kupimo kakšnega od športnih rekvizitov, kakršna je tudi nogometna žoga. Ampak ali veste kakšen je njen začetek, kako je nastala in iz katerih materialov so jo sprva izdelovali? Dejstvo je, da je bila prva nogometna žoga poznana kot “svinjska” saj je bila narejena iz napihnjenega svinjskega mehurja.

Da bi dosegli večjo obvladljivost in dolgotrajnost, so kasneje mehur vstavili v usnjeno iznajdbo kar je že precej močneje spominjalo na današnje nogometne žoge. Seveda pa ni bilo enostavno poskrbeti za popolno okroglo obliko, zato pa so se kasneje pojavile različne rešitve.

Tista najboljša, ki je v veljavi še danes pa je, da se usnjen ovoj okoli napihljivega mehurja izdela iz več enako velikih pet-kotnikov. Ti so med seboj zašiti in tvorijo popolno kroglo, ko je žoga ustrezno napolnjena z zrakom. V ta namen je vanjo vdelan tudi poseben enosmerni ventil, ki dovoli vpihovanje zraka pod določenim pritiskom, v nasprotno stran pa je zaprt.

Najstarejša nogometna žoga

Če vas zanima katera je najstarejša poznana nogometna žoga, lahko ponudimo podatek, ki se nahaja na spletu, in sicer nogometna žoga, ki izvira iz cca 1550-ega leta in je bila najdena na podstrešju gradu na Škotskem. Izdelana naj bi bila iz prašičjega mehurja, usnjena “obleka” pa naj bi bila jelenova.

Današnje nogometne žoge so izdelane iz različnih materialov (plastika, usnje) in tudi iz več plasti, kar jim daje večjo odpornost pred obrabo in poškodbami. Posamezni kosi nogometnih žog so lahko lepljeni ali šivani, tiste najbolj cenjene žoge pa so seveda iz usnja in so zašite. Poznamo tudi več različnih velikosti nogometnih žog.

Največkrat boste v trgovini naleteli na velikosti nogometnih žog od 3 do 5. Če za petico velja, da gre za žogo s katero se igra klasičen nogomet na travi, pa je manjša izvedenka primernejša za dvoranski nogomet. Prav tako obstajajo posebne nogometne žoge za igranje na asfaltnih površinah, ki so primernejše z to podlago.

Dvoranska nogometna žoga

Dvoranska nogometna žoga je nekoliko manjša od tiste s katero igrajo na velikih travnatih igriščih. Navadno govorimo o velikosti 4 in je izdelana iz sintetičnih materialov, ki so primernejši za trše podlage kot so parket in druge. Prav tako pa je nogometna žoga za dvoranski nogomet precej manj odbojna, saj je pri malem nogometu bistvenega pomena, da je čim dlje v stiku s tlemi.

Dvoranski nogomet je v zadnjih letih kar precej v vzponu, na srečo pa se lahko tudi Slovenci pohvalimo, da imamo v tem športu zelo dobre ekipe, še posebej reprezentanco, ki se redno udeležuje večjih športnih dogodkov.

Seveda pa so velikosti nogometnih žog odvisne tudi od tega za kakšno starost se bodo uporabljale. Za otroke so primernejše lažje in manjše nogometne žoge, saj se njihove noge še niso sposobne kosati z največjimi in nekoliko težjimi žogami, ki lahko pri močnejših udarcih lahko zelo boleča izkušnja. Kaj še čakate, brž po svojo in na igrišče!

Tagovi:

Više članaka

Zakaj je šport zdrav

Zakaj je šport zdrav

Zakaj je šport zdrav niti ne bi smelo biti vprašanje. O tem nas učijo že v šoli in o tem se skozi življenje prepričamo tudi sami. Oseba, ki se dovolj ne giblje, oziroma se ne ukvarja z nobenim športom

Kako do boljše kondicije

Kako do boljše kondicije

Živimo v času, ko nam ogromno pomeni, da imamo delo in urejene družinske razmere, zato se ženemo preko vseh meja normalnega, ob tem pa pozabimo nase in na svoje potrebe. Prav skrb za telo je prva, ki

Šport za zdravje

Šport za zdravje

Rek šport za zdravje je z nami že od rane mladosti. O tem so nas poučevali starši, pa tudi kasneje v šoli. Danes pa se tega zavedamo tudi sami, saj človek, ki se ukvarja s športom živi bolje in bolj z