Šport za zdravje

Šport za zdravje

Prijetno s koristnim ali šport za zdravje

Rek šport za zdravje je z nami že od rane mladosti. O tem so nas poučevali starši, pa tudi kasneje v šoli. Danes pa se tega zavedamo tudi sami, saj človek, ki se ukvarja s športom živi bolje in bolj zdravo. V resnici sploh ni tako zelo pomembno s katerim športom se ukvarjamo, da le imamo zavedanje o tem kako zelo je gibanje pomembno za naše telo in duha.

Če ste doslej menili da je šport za zdravje primeren zgolj za pridobivanje telesne kondicije, pa povejmo, da izjemno pozitivno vpliva tudi na naše duševno zdravje. Ste se že kdaj počutili tesnobno, se odpravili na sprehod in vam je bilo v trenutku bolje?

Gre za to, da se med gibanjem v možganih pričnejo tvoriti posebne snovi, ki vplivajo na naše psihično počutje, zato je jasno, da je šport še kako koristen za naše zdravje. V nadaljevanju pa bomo pogledali kako se lotiti športa na pravi način.

Šport za zdravje postopoma

Že res da šport za zdravje veliko pomeni, a če se ga lotimo na nepravilen način, ima lahko tudi obraten učinek. Najbolje je na to gledati z vidika gibanja, torej hoje, morda počasnega teka in podobno. Nikakor ne bi priporočali ljudem, ki niso v dobri telesni kondiciji, da bi se lotevali kakšnih večjih športnih podvigov. Na ta način bi seveda svojemu zdravju le škodovali.

Naj bo šport za zdravje nekaj kar nam bo v veselje in korist. Če ste športnik začetnik se svojega priljubljenega športa lotite postopoma. Če ste se odločili pričeti s tekom, pojdite raje najprej na nekaj kilometrov hitre hoje in pričnite teči šele ko boste začutili, da zmorete.

Tudi s tekom pa pričnite počasi. Malo teka in malo hoje bo ravno prava kombinacija. Kasneje boste začutili da zmorete več in boste z lahkoto pretekli zadano razdaljo. Za resnejše podvige in kakšne maratone pa se raje oprite na znanje kakšnega osebnega trenerja.

Naj bo šport za zdravje vaša prioriteta

Tudi igranje košarke, nogometa ali tenisa je lahko šport za zdravje, a le dokler v tem ne pretiravate in ne silite v poškodbe. Zavedajte se svojih sposobnosti in omejitev, ter ne sledite slepo prijateljem ali soigralcem, ki morda zmorejo več. Jih boste že ujeli, dotlej pa zmerno in po pameti. Ne glede na to s katerim športom se boste ukvarjali, poskrbite tudi za ustrezno športno opremo.

Športna obutev in oblačila, ter morebitna zaščitna oprema morajo biti skrbno izbrani. Prav tako naj bo šport za zdravje v vaši glavi vedno v družbi varovanja vašega zdravja pred poškodbami. V ta namen se pred pričetkom vadbe ali športnih aktivnosti vedno primerno ogrejte in pripravite mišice na prihajajoče napore.

Človek, ki v športu uživa, živi zdravo in veselo življenje. V njegovih očeh boste vedno opazili optimizem in dovolj energije, pa čeravno je za njim 8 urni delovnik in skrb za otroke, ter morda kakšno dodatno delo doma.

Tagovi:

Više članaka

Zakaj je šport zdrav

Zakaj je šport zdrav

Zakaj je šport zdrav niti ne bi smelo biti vprašanje. O tem nas učijo že v šoli in o tem se skozi življenje prepričamo tudi sami. Oseba, ki se dovolj ne giblje, oziroma se ne ukvarja z nobenim športom

Kako do boljše kondicije

Kako do boljše kondicije

Živimo v času, ko nam ogromno pomeni, da imamo delo in urejene družinske razmere, zato se ženemo preko vseh meja normalnega, ob tem pa pozabimo nase in na svoje potrebe. Prav skrb za telo je prva, ki

Nogometna žoga

Nogometna žoga

Danes nam je povsem samoumevno, da gremo v športno trgovino in si kupimo kakšnega od športnih rekvizitov, kakršna je tudi nogometna žoga. Ampak ali veste kakšen je njen začetek, kako je nastala in iz